Galerii ja kokkuvõte: FinanceEstonia Finantsjulgeoleku Foorum 2023

Kuigi viimasel aastal on palju räägitud sõjalisest- ja energiajulgeolekust, on liiga vähe juttu olnud finantsjulgeolekust, tõdes FinanceEstonia Finantsjulgeoleku Foorumi avanud rahandusminister Annely Akkermann. Päeva jooksul toimuvad põnevad arutelud keskendusidki eraisikute, ettevõtete ja tervikuna riigi finantsjulgeolekule ning selle tugevdamisele.

Kuigi viimasel aastal on palju räägitud sõjalisest- ja energiajulgeolekust, on liiga vähe juttu olnud finantsjulgeolekust, tõdes FinanceEstonia Finantsjulgeoleku Foorumi avanud rahandusminister Annely Akkermann. Päeva jooksul toimuvad põnevad arutelud keskendusidki eraisikute, ettevõtete ja tervikuna riigi finantsjulgeolekule ning selle tugevdamisele.

Foorumil kõnelenud julgeolekuekspert Rainer Saks toonitas, et Eesti seni suurim edu rahvusvahelisel tasandil on olnud seotud meie digiriigi loo ja kuvandiga. Ukraina sõja valguses lisas Eesti seisukohtadele kaalu ka senine Venemaa eest hoiatav retoorika. “Neid seisukohti ignoreeriti paljuski mugavusest, mitte seetõttu, et ei saadud aru, mis Venemaal toimub. Parim näide on Saksamaa, kes on oma majanduspoliitika paljuski üles ehitanud Venemaa odavale energiale,” ütles Saks. 

Ukraina sõda määrab tema hinnangul paljuski ka selle, kas Euroopa Liit taastab rahvusvahelisel areenil oma usutavuse ka jõukeskusena või mitte. Need arengud on olulised ka investorite ning teiste otsustajate jaoks. “Kui soovime, et Eesti ei peaks kunagi tegelema millegi taolisega nagu Ukraina praegu, siis parim investeering meie julgeolekusse on Ukraina toetamine,” lisas Saks.

Arutelu “Korras riigirahandus kui finantsjulgeoleku alusammas” juhtinud FinanceEstonia juhatuse liige ja Finora Panga kaasasutaja Andrus Alber tõdes foorumi lõppedes, et kohaliku kapitalituru arenguks peab ka riik omapoolsed sammud astuma. “Riigi võlakirjade küsimuses on kurb kuulata, et senine vaade on hästi kitsalt seotud vaid küsimusega, kas riik saaks odavamalt mujalt laenata. Tuleks pigem mõelda, et madala nominaaliga riigi võlakirju pakkudes, õpetama ka need kodanikud investeerima, kellest muidu suurem osa omab ainult tähtajalist hoiust ja pensioni teist sammast. Vajatakse instrumenti, millest alustada. Selle tulemusel tekiks ka tugevam võlakirjaturg, pangad arendaksid enda kompetentse, kuidas ettevõtete võlakirju välja anda ehk see on palju laiem teema kui lihtsalt odavama laenu küsimus,” ütles Alber.

Arutelu “Ettevõtjad ja riik – kas erinevatel planeetidel?” juhtinud FinanceEstonia juhatuse liige ja Redgate Capitali partneri Aare Tammemäe sõnul on riigi ülesanne üksikutele teemadele keskendumise asemel luua terviklik kapitaliturgude ökosüsteem. “Selleks, et Eesti ettevõtted saaksid kasvada suuremaks, on vaja luua tugev kapitaliturg, mis pakuks erinevaid instrumente ideede rahastamiseks. Samuti on oluline panustada äridiplomaatiasse. Finantsjulgeolekuks on vajalik nii ettevõtete börsile viimine, riigi võlakirjad kui ka pensionisüsteemi paindlikkus. Kui räägime ettevõtetest, kelle kliendid ja turg asuvad Eestist kaugemal, siis nende jaoks on ülimalt oluline ka riigi kuvand. Täna on Eesti maine seoses e-riigi arengutega tugev, ent see vajab pidevat toetamist ja kasvatamist,” ütles Tammemäe. 

Arutelu “Kodaniku vaade: mida teha, et iga elanik oleks riigi julgeoleku tagatis?” juhtinud FinanceEstonia juhatuse liige ja Ignium asutaja Reimo Hammerberg rõhutas päeva lõpetuseks, et rikkus nii riigi kui ka üksikisiku jaoks tuleb läbi investeerimise. “Riik saab selle toetamiseks pakkuda haridust ja finantskirjaoskust. Väga palju sõltub ka koolijuhtidest, keda on vaja rohkem kaasata. Soovitus on, et riik seaks finantsjulgeoleku osas endale strateegilise eesmärgi ning mõtleks, kuidas mõõta selles suunas liikumise tulemuslikkust,” ütles Hammerberg. 

Foorumi lõpetas Urmas Vaino juhtimisel tipp-poliitikute debatt, milles osalesid Jürgen Ligi (Eesti Reformierakond), Rain Epler (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond), Tanel Kiik (Eesti Keskerakond), Toomas Uibo (Erakond Eesti 200), Raimond Kaljulaid (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) ja Urmas Reinsalu (ISAMAA Erakond).

Suur tänu kõigile kuulajatele ning eriti suur tänu Foorumi toetajatele: Finora Group, Creditinfo, LHV, Redgate Capital, Bigbank, Nasdaq Tallinn ja PepChecker.