Saame tuttavaks #4: Tallinna Tehnikaülikool

Tallinna Tehnikaülikooli vastutab oma tööga suures osas selle eest, milline on Eesti majandus ja riigivalitsemine paarikümne aasta pärast. FinanceEstoniaga liitus ülikool juba 2011. aastal eesmärgiga siduda õppetöö veelgi rohkem praktilise ärimaailmaga. Küsisime TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listralt, millisena näevad nemad FinanceEstonia panust ja väärtust.

Tallinna Tehnikaülikooli vastutab oma tööga suures osas selle eest, milline on Eesti majandus ja riigivalitsemine paarikümne aasta pärast. FinanceEstoniaga liitus ülikool juba 2011. aastal eesmärgiga siduda õppetöö veelgi rohkem praktilise ärimaailmaga. Küsisime TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listralt, millisena näevad nemad FinanceEstonia panust ja väärtust.

Tutvustage lühidalt Tallinna Tehnikaülikooli.

TalTech ja selle majandusteaduskond on üks kahest Eesti ülikoolist, kus pakutakse kõrgetasemelist haridust ja tehakse silmapaistvat teadust ärikorralduse, majanduse, avaliku halduse ja õigusteaduse valdkonnas. Mõlemas valdkonnas läheb meil väga hästi. Meie õppekavad on atraktiivsed nii kohalike kui rahvusvaheliste üliõpilaste seas. Meil on Eestis kõige enam ärikorralduse ja majanduse üliõpilasi. Välisüliõpilased moodustavad 27% kogu tudengkonnast, mis teeb meist Eesti kõige rahvusvahelisema kõrgharidusüksuse. Kõrgetasemeliste teaduspublikatsioonide arv tõuseb u 15-20% aastas. Möödunud aastal publitseerisime 118 tipptasemel teadusartiklit, mis on meie ajaloo kõrgeim tulemus. 

Palju Teil töötajaid on?

TalTechi majandusteaduskonnas on pisut üle 200 töötaja, neist üle 160 on akadeemilised ja umbes 50 mitteakadeemilised töötajad. 

Mis teie töö tulemusena muutub Eestis paremaks?

Oma tööga vastutame suures osas selle eest, milline on Eesti majandus ja riigivalitsemine paarikümne aasta pärast. Töötame selle nimel, et Eesti tulevased juhid ja oma valdkonna eksperdid oleksid professionaalsed, eetilised ja vastutustundlikud. Meie kõigi huvides on, et meie andekad noored saavutaksid oma maksimaalse võimekuse. 

Kuuldavasti olete valmis saanud uue põneva MBA programmiga. Kellele see mõeldud on? Mis selle uudseks teeb? Mille poolest see tavaprogrammidest erineb?

Meie uus ingliskeelne MBA õppekava on mõeldud eeskätt Baltikumi ja Skandinaavia spetsialistidele ja keskastmejuhtidele, kes tunnevad ambitsiooni enda ärijuhtimise pädevusi arendada, et tõusta tippjuhiks. Õppekava iseloomustab hea teooria ja praktika tasakaal ning paindlikkus. Oleme MBA kava disainimisel arvestanud inimeste kohustustega tööandja ja pere ees. Seetõttu  on auditoorset õppetööd vaid 3 päeva kuus ning suur rõhk on veebi- ja iseseisval õppel. Kogu õppeperioodi vältel toetab osaleja enesearengut ärimentor. Õppekava on võimalik läbida 1,5 aastaga, mis on tavapärasest lühem periood. Ajaline võit tuleb sellelt, et praktiline magistritöö valmib pooleteise aasta jooksul samm-sammult. 

Mis on Eesti majanduse ja finantssektori suurim väljakutse praegu?

Lühiajalises perspektiivis on suurim väljakutse muidugi kriisi järelmitest ülesaamine ning pikemat perspektiivi silmas pidades tõenäoliselt rahvusvahelisel kõrgtasemel kompetentside edendamine kogu ühiskonnas. Ainult soomlastega samal tasemel professionaalsus IT, inseneri, finants- ja muudes ärinduse valdkondades võimaldab maailmas konkureerida nendega samal tasemel.

Miks, millal ja millest ajendatuna otsustasite FinanceEstoniaga liituda? Kuidas liikmelisus teid aitab? 

Meile on oluline tihe seotus praktilise ärimaailmaga: igal aastal on meil tudengeid õpetamas ka üle 100 praktiku, kümnetes eksperte ja juhte osaleb õppekavade nõukodades. Hetkel tundub FinTech olema kõige tihedam kokkupuutepunkt FinanceEstoniaga.

Mida võiks pidada FinanceEstonia suurimaks võiduks või saavutuseks seni?

Enesekehtestamine tõsiseltvõetava partnerina ja sektorisisese koostöö edendajana.

Kui peaksid FinanceEstoniat ühe sõnaga tutvustama, siis mis see oleks? 

Fööniks.

Vaata lisa TalTech veebilehelt: https://www.taltech.ee