LHV roheliste fondide loomine valiti aasta investeerimisteoks

23. jaanuaril toimunud Investor Toomase konverentsil pärjati aasta investeerimisteo tiitliga LHV roheliste pensionifondide loomine. Aasta investori tiitli pälvis Kristi Saare.

22. jaanuaril toimunud Investor Toomase konverentsil pärjati aasta investeerimisteo tiitliga LHV roheliste pensionifondide loomine. Aasta investori tiitli pälvis Kristi Saare.

LHV Varahalduse ja roheliste fondide juht Joel Kukemelk ütles, et möödunud aasta läks ajalukku kui rohepöörde algusaasta ning see kajastus ka loodud rohefondide tulemustes. LHV investeerimistiim jätkab aktiivset tööd uute atraktiivsete roheliste investeerimisideede leidmisel ja roheportfellide kasvatamisel.

Küsimusele, kui keeruline on leida instrumente, millesse investeerida, vastas Kukemelk, et investeerimismaailm on tegelikkuses laiem kui arvatakse ning see on praegu ajas kiiresti kasvav. “Maailm on agressiivselt liikumas oma süsiniku jalajälje vähendamise suunas ning ettevõtted on seda sõnumit kuulamas ning kasu lõikamas. Kõige keerulisem on hinnata uute rohetehnoloogiate tuleviku potentsiaali, kasutuselevõtmise aega ning hinnataset. Rohefondide portfellides proovime leida tasakaalu end juba tõestanud ärimudeliga roheliste ettevõtete (nt elektrirongid, tuuleenergia, prügi/pakendite sorteerimise tehnoloogia, soojustusmaterjalid) ning kõrge riski ja suure kasvupotentsiaaliga uusi tehnoloogiaid viljelevate ettevõtete vahel (päikeseenergia, vesinikuenergia, süsiniku emissioonide kinnipüüdmise tehnoloogia, elektrisõidukid),” rääkis ta.

LHV Pensionifond Roheline tegi oma esimesed investeeringud 2020. aasta 17. märtsil. MSCI maailma aktsiaturgude indeks on sellest ajast tänaseni tõusnud euros netos mõõdetuna +42,6%. LHV II samba rohefond on sama ajaga tõusnud kaks ja pool korda rohkem. “2020. aasta oli kahtlemata erakordne aasta rohelistele ettevõtetele, sest märkis kolme suurriigi/riikide liidu (USA, EL, Hiina) lubadust hakata agressiivselt kliimapoliitikaga tegelema. Ma usun, et neil on tõsi taga ja see ei ole mööduv moeröögatus, vaid aastakümneid kestev trend, mis tekitab hulgaliselt häid investeerimisvõimalusi ka väga tugeva 2020. aasta järel,” rääkis ta tulevikku vaatavalt.

Kukemelki sõnul on raha roheliseks muuta palju lihtsam kui ettevõtteid või majandust tervikuna. “Tõenäoliselt näeme kiiret roheraha mahu kasvu jätkumist, mis omakorda aitab motiveerida ettevõtetel end ja oma tegevust rohelisemaks muutma ja seatud kliimaeesmärkide saavutamisele kaasa aitama, et roherahastule ligi pääseda. Rohelise pensionifondi omamine on üks lihtne samm, mida igaüks saab ise teha, et oma rahaga aidata kaasa maailma rohepöördele ja teenida kasu pikaajalisest rohetrendist.”

LHV Varahaldus tõi möödunud aasta märtsis turule II samba fondi LHV Roheline, mille maht on tänaseks kasvanud üle 20 miljoni euroni ning kus kogub endale pensionit üle 4600 eestlase. Aasta lõpus avati roheline fond ka III sambasse kogujatele.

Aasta investeerimisteo tiitel antakse üle algatusele, mis on aasta jooksul Eesti erainvestorite jaoks kõige rohkem väärtust loonud.

Aasta investori ja investeerimisteo valib Äripäeva toimetus koostöös Nasdaq Tallinna börsiga.

Foto: Raul Mee / Äripäev