Küberturvalisuse ekspert: küberrünnak avastatakse keskmiselt 206 päevaga

Küberturvalisuse ekspert Ralph Echemendia sõnul on turvalisuse tagamisel tehnoloogia vaid väiksem osa probleemist, tegelik murekoht on inimesed. Tema sõnul pole vahet, kui palju turvalisuse peale kulutada või kui palju erinevaid tehnoloogiaid kasutada, sest üheksal juhul kümnest on häkkerid ikka edukad.

„Kui algselt oli rünnakute motiiviks uudishimu ja tähelepanu vajadus, siis praeguseks on selleks valdavalt ainult soov saada rahalist kasu. Iga minut häkitakse üle 1000 inimese,“ kõneles FinanceEstonia Foorumil esinenud Echemendia.

Keskmiselt kulub inimesel 206 päeva selleks, et avastada tema vastu toime pandud rünnak. „Nii pikk teadmatus on suur probleem. See annab häkkeritele piisavalt aega, et kätte saadud andmete väärtus endale täpselt selgeks teha ning selle eest siis sobiv summa küsida,“ lisas ta.

„Fakt on see, et meid kõiki on häkitud. Ainuüksi google’ist leiab lugematu hulga e-maile koos paroolidega. See tähendab, et suure tõenäosusega on mõned sinu tundlikud andmed juba kusagil avalikult kättesaadavad,“ summeeris Echemendia. Tema sõnul on tehisintellekti tulekuga muutunud häkkimine ka automaatseks – küsimus on, kui automaatseks suudame muuta enda kaitsmise.

Üle maailma kuulsust kogunud Ralph Echemendia on tuntud ka kui „eetiline häkker“. Muuhulgas on ta nõustanud suurkorporatsioone nagu NASA, Google ja Microsoft, erinevaid Hollywoodi muusika- ja filmitööstureid ning hoolitsenud isegi Edward Snowdenist rääkiva filmi käsikirja tõetruuduse eest.