Eksperdid: pangandus killustub ja muutub personaalsemaks

Euroopa uue makseteenuste direktiivi (PSD2) eesmärk on suurendada konkurentsi ning pakkuda pangaklientidele võimalust kasutada teisi finantsettevõtteid teatud pangateenuste osutamiseks. FinanceEstonia ja Inbanki ühisel seminaril arutati, kes sellest võidavad ning kes kaotavad.

Euroopa uue makseteenuste direktiivi (PSD2) eesmärk on suurendada konkurentsi ning pakkuda pangaklientidele võimalust kasutada teisi finantsettevõtteid teatud pangateenuste osutamiseks. FinanceEstonia ja Inbanki ühisel seminaril arutati, kes sellest võidavad ning kes kaotavad.

FinanceEstonia juhatuse liige ja Inbanki asutaja Priit Põldoja rõhutas, et avatud pangandus on oluline ja pakub äriarenduseks uusi võimalusi. „Igapäevapangandus on muutumas – näiteks raha liigutamine muutub oluliselt killustatumaks. Pank peab olema üha rohkem seal, kus klient teeb oma tehinguid. Kui seda võimekus pangal pole, siis muutub ta vaid infrastruktuuri ja konto pakkujaks,“ kõneles Põldoja seminaril.

Uus makseteenuste direktiiv PSD2 kohustab pankasid andma kolmandatele osapooltele ligipääsu oma infrastruktuurile ning see toob turule uusi lahendusi. „Oluline märksõna pankade jaoks on seejuures teenuse standardiseerimine – keeruliseks muutub olukord siis, kui tuleb iga vastava platvormi või teenusepakkuja jaoks luua rätseplahendusi. Mulle tundub, et pangandus on tükistumas – tuleb mõelda, mis tükki keegi endale võtta soovib, sest kõike tükke hoida on raske,“ lisas ta.

Tink äriarenduse juht Põhjamaades Gustav Baltscheffsky rõhutas enda ettekandes, et avatud pangandus toob turule läbipaistvuse ja pakub võimalusi neile, kes oskavad seda ära kasutada. „Avatud pangandus annab klientidele suurema valikuvabaduse. Pikka aega on pankadel olnud andmete omandiõiguse näol põhjus mitte olla innovaatilised, ent avatud panganduse valguses saavad kliendid anda kolmandatele osapooltele ligipääsu oma andmetele ning see muudab ka pangad innovatsioonile avatumaks,“ rääkis Baltscheffsky.

Tema sõnul võidavad avatud pangandusest need ettevõtted, kes oskavad kasutada ära suurandmeid, et pakkuda klientidele võimalikult personaalseid lahendusi. „Nii nagu seda teevad Netflix või Spotify, kes soovitavad inimeste poolt jälgitava sisu pealt uut ja veelgi personaalsemat sisu,“ tõi ta näite ning lisas: „alati peab fookuses hoidma kliente – avatud pangandusega maailmas ei ole keskmes enam sina, vaid sinu kliendid ja nende vajadused. Kes sellega leppida ei suuda, need ongi kaotajad, sest andmed kuuluvad inimestele.“

Berlin Group’i esindaja Wijnand Machielse sõnul tegeletakse täna aktiivselt üle-Euroopaliselt maksete koostalitlusvõime standardiseerimise ja ühtlustamisega. „Initsiatiiviga alustades oli takistusi palju, näiteks pankade makselahendused ja infrastruktuurid olid väga erinevad, niisamuti ka seadusandlus eri riikides, ent tänaseks oleme jõudnud selleni, et rohkem kui 3000 Euroopa panka on juba rakendanud töösse NextGenPSD2,“ rääkis ta. Sisuliselt on tegemist teenusega, mis on pankade ja kolmandate teenusepakkujate vahel, et tekiks üks universaalne lahendus uute teenuste loomiseks.