Eesti Panga virtuaalsel ümarlaual arutleti rahapoliitika ja majanduses toimuvate muutuste üle

25. novembril toimus Eesti Panga virtuaalne ümarlaud, kus erialaliitude ja -ühenduste ning huvigruppide esindajatega arutleti keskpanga rahapoliitika teemal. FinanceEstoniat esindas virtuaalsel ümarlaual juhatuse esimees Kaido Saar.

25. novembril toimus Eesti Panga virtuaalne ümarlaud, kus erialaliitude ja -ühenduste ning huvigruppide esindajatega arutleti keskpanga rahapoliitika teemal. FinanceEstoniat esindas virtuaalsel ümarlaual juhatuse esimees Kaido Saar. 

Ümarlaua teises osas arutleti majanduses toimuvate uute väljakutsete üle. FinanceEstonia juhatuse esimees Kaido Saar kommenteeris ühises arutelus digiteenuste konkurentsivõimet ja finantssektori rolli rohepöördes.

Saar ütles, et Euroopa Liidu peamine konkurentsieelis – kaupade ja teenuste vaba liikumine – finantsteenuste pakkumisel ja tarbimisel ei kajastu. “Jaekliendi kontekstis on see Euroopa Liidus sisuliselt olematu,” ütles Saar. Ta tõi näiteks kohalike finantsteenuste pakkujate välisturgudele laienemise keerukuse. “Tarbija vaatest võib küsida, kui lihtne on piiriüleselt teenuseid tarbida. Kas eestlane saaks võtta laenu näiteks mõnest Saksamaal asuvast pangast? Ei saa,” selgitas ta.

Peamiste probleemkohtadena digiteenuste osas tõi ta välja ühetaolise identimise, andmete kättesaadavuse ja finantsjärelvalves mitteresidentide pelgamise. Euroopa Liidu ühtsel turul peaks tema hinnangul olema ka nende teenuste pakkumine ja tarbimine oluliselt lihtsam. “Finantsteenused on digitaalsed teenused ja nende tarbimine ning pakkumine ei peaks olema kinni asukohas,” rääkis Saar.

Ühiselt arutleti ka finantssektori rolli üle rohepöördes. Kui üldiselt oluliste majanduslike muutuste elluviimiseks on reeglina vajalik majanduslik motivaator, siis kehtib see ka rohepöörde puhul. “Rohepöörde kontektsis tähendab see seda, et loodust säästvad lahendused peavad olema soodsamad kui loodust kahjustavad alternatiivid,” rääkis Saar. “Kuna finantssektoril on võime tugevalt mõjutada kogu majandust, siis rohepöörde elluviimiseks tuleks Euroopas soodustada vastavate finantsteenuste tingimusi ja kättesaadavust,” lisas Saar.

Ümarlaual osalesid Allan Parik (Eesti Pangaliit), Gert Jostov (Eesti Kinnisvarafirmade Liit), Kaido Saar (FinanceEstonia), Leonore Riitsalu (MTÜ Rahatarkus), Linnar Viik (E-riigi Akadeemia), Mall Hellam (Avatud Eesti Fond), Peep Mardiste (MTÜ Eesti Roheline Liikumine),Peep Peterson (Eesti Ametiühingute Keskliit), Piet Boerefijn (Toidupank), Raul Puusepp (Eesti Kaupmeeste Liit), Roger Tibar (Eesti Noorteühenduste Liit), Sten Tamkivi (Asutajate Selts), Tarmo Jüristo (Praxis), Tõnu Pekk (Tuleva), Ülo Kaasik (Eesti Pank) ja Madis Müller(Eesti Pank). Arutelu juhib Urmas Vaino.

Eesti Pank ootab kuni 31. jaanuarini inimeste ja ettevõtete ettepanekuid rahapoliitika teemal. Kaasa saab rääkida Eesti Panga veebilehel.

Vestlusringi on võimalik järele vaadata siin.