Saame tuttavaks #25: uus liige: Guardtime

FinanceEstoniaga liitus Eestis asutatud plokiahela tehnoloogia firma Guardtime. Ettevõte on viimase aasta-kahe jooksul läbinud olulise arenguhüppe, sisenenud mitmesse uude valdkonda ning pannud paika ka ambitsioonika visiooni.

FinanceEstoniaga liitus Eestis asutatud plokiahela tehnoloogia firma Guardtime. Ettevõte on viimase aasta-kahe jooksul läbinud olulise arenguhüppe, sisenenud mitmesse uude valdkonda ning pannud paika ka ambitsioonika visiooni. 

Millega Guardtime täpsemalt tegeleb? Milles teie äri seisneb?

Guardtime OÜ strateegiajuht Luukas Ilves

Guardtime on Eestis asutatud plokiahela tehnoloogia firma. Ehitame oma KSI Plokiahela platvormile tooteid ja teenuseid, mis lahendavad andmetega seotud väljakutseid erinevates valdkondades nagu tervis, küberturvalisus ja finantsteenused.

Mis on teie tiimi pikem visioon ja ambitsioon? Kuhu välja tahaksite jõuda?

Meie hüüdlauseks on inglise keeles: “The Tokenization of Everything – Frictionless value exchange in a decentralized global economy.” Selle taga peitub mitu mõtet:

  1. Plokiahela tehnoloogiatel ehitatakse praegu järgmise põlvkonna internetti ja digiteenuseid, sageli tuntud Web 3.0 sildi all. Väärtuse ja vara saatmine üle interneti muutub sama kergeks ja kiireks kui andmete saatmine. 
  2. Suurimaks takistuseks on praegu skaleeruvus: Bitcoin haldab 7 transaktsiooni sekundis, kiireimad plokiahelad tuhandeid. Need numbrid ei ole piisavad selleks, et digitaliseerida kogu maailma maksed, vara ja ka muud väärtust pakkuvad transaktsioonid (olgu need digiallkirjad, vaktsiinipassid või logifailid).
  3. Guardtime pakub tehnoloogiaplatvormi, mis skaleerub piiranguteta ja pudelikaeladeta. Näeme, et järgmisel kümnendil võiks sellest saada üleilmselt tokeniseeritud majanduse alustaristu.

Kui suur teie tiim on? Millistel turgudel tegutsete? Kus asute?

Meie tiimi kuulub täna 150 inimest, kellest umbes 100 on Eestis Tallinnas ja Tartus asuvates kontorites. Ülejäänud inimesed on laiali mööda ilma: USAs, Šveitsis, Hollandis, Londonis, Singapuris. Guardtime’i turuks võib pidada kogu maailma, mis tänapäevaste digitaalsete lahenduste võtmes ei ole ilmselt midagi eriskummalist.

Kellele teie toode (tooted) suunatud on? Kes teie kliendid on?

Meie tehnoloogiat on täna integreeritud paljudesse Eestis kasutatavatesse e-teenustesse, nagu näiteks Riigi Teataja, Kinnistusraamat, Äriregister jm. Samuti teeme koostööd nimekate rahvusvaheliste institutsioonidega nagu maailma suurim kaitsetööstusettevõte Lockheed Martin, tehnoloogiaettevõte Verizon, ravimifirmad Roche ja AstraZeneca, Euroopa Kosmoseagentuur ja paljud teised.

Mis teie tegevuse tulemusena muutub Eestis paremaks?

Pronksiöö küberrünnakute äratuskellast sündinud tehnoloogia on olnud aastaid Eesti riigis kasutusel. Usume, et meie hea koostöö Eesti riigiga jätkub, mille tulemusena saavad kõik Eesti elanikud tunda ennast turvaliselt digikeskkonnas, mille sarnast ei ole mujal maailmas. Eesti inimesed saavad olla kindlad, et andmed mis on riigi kasutuses, on turvaliselt hoitud ning ei satu pahatahtlike inimeste kasutusse. Lisaks, meie toode on ilmselt ka sinu taskus: Eesti COVID digitõend on Guardtime’i koostööprojekt Eesti riigi ning mitme teise osapoole vahel.

Kuidas olete seotud finantssektoriga? Kas peate end finantstehnoloogia ettevõtteks?

Oleme aastaid pakkunud finantssektori ettevõtetele küberturbe lahendusi. Ent fintechiks oleme päriselt saanud viimase paari aasta jooksul. Oleme välja töötanud uue digitaalse raha tehnoloogiaplatvormi – KSI Cash – mis võiks saada tulevikus digiraha alustehnoloogiaks. Oleme seda praegu testimas keskpankadega üle maailma (sh Eesti Pangaga), mõttega et sellest võiks saada keskpanga digiraha (central bank digital currency – CBDC). 

Miks otsustasite FinanceEstoniaga liituda? Mida liikmelisusest ja koostööst ootate?

Meil on vajadus järgmise aasta-kahe jooksul kasvatada endale korralik teadmiste kiht, kus FinanceEstonia on suureks abiks. Lisaks näeme koostöö võimalusi paljude liikmetega: nii pankade, fintechide kui ka konsultatsiooniettevõtetega.