Pankade muutuv roll finantsteenuste turul

FinanceEstonia krediidiandjate töögrupi juhi Andrus Alberi sõnul liigub järjest suurem osa finantsteenuseid väljapoole universaalpanku. Majandusekspert ja FinanceEstonia juhatuse liige Kristjan Lepik laiendas mõtet edasi ja püstitas küsimuse, kas idufirmad söövad sootuks pankade äri ära?

FinanceEstonia krediidiandjate töögrupi juhi Andrus Alberi sõnul liigub järjest suurem osa finantsteenuseid väljapoole universaalpanku. Majandusekspert ja FinanceEstonia juhatuse liige Kristjan Lepik laiendas mõtet edasi ja püstitas küsimuse, kas idufirmad söövad sootuks pankade äri ära? Mõlemad eksperdid kõnelesid Eesti majanduskonverentsil “Finantssektori arengusuunad 2017. aastal”.

“Konkurents väljaspool pankasid ja peale kasvav noorte põlvkond on kaks olulist tegurit, mis ootusi finantsteenustele ja nende kättesaadavusele muudavad. Näiteks ei saa noored enam aru, miks peab pangas täitma pabereid või miks on pangad pühapäeviti suletud,” kõneles Alber konverentsil. Samas ei tähenda muutused veel seda, et pangad tulevikus kuhugi kaoksid, neil on oma selge roll.

Eesti finantssügavus on konverentsil osalenud ekspertide sõnul 21,8 miljardit eurot ehk 107% SKPst. “Meie finantsteenuste turg on väike, ühekülgne ning sõltub liiga palju siin tegutsevast viiest suurest pangast,” kommenteeris Alber. Positiivse arenguna paistab siiski silma ühisrahastuse mahu kiire kasv. “Eelmisel aastal ületati märgiline tähis – ühisrahastuse kaudu rahastati rohkem kui läbi klassikalise riskikapitali,” tõi ta näite.

Pea olematuks hindas Alber aga erasektori võlakirjaturgu. “Tänu madalale intressikeskkonnale on praegu hea aeg võlakirjade emiteerimiseks. See protsess ise on suhteliselt lühike, noteerimine ja kauplemisele võtmise tingimused ei ole samuti keerulised. Juurde on tulnud ka uusi investoreid, kes otsivad pangadeposiitidele alternatiive,” julgustas Alber.

Kristjan Lepiku sõnul tegutsevad pangad regulatsiooni tingimustes, mis pärsib tugevalt innovatsiooni. “Pangad on kinni reguleeritud ja nad ei ole muutusteks ka valmis,” rääkis Lepik. Samas ei ole innovatsioon majandusanalüütiku sõnul siiski turult kadunud, vaid liikunud finantstehnoloogia ettevõtetesse. “Fintech muudab pankasid täna rohkem kui arvata osatakse. Muutused on pikaajalised, kuid need on käima lükatud,” lisas Lepik. Tema sõnul tuleb varasemast aktiivsemalt pilk suunata finantssektori väiksemate tegijate poole, kes on võimelised pankadest kiiremini muutuma ja tarbijate muutuvate ootustega paremini kaasas käima.