Londoni lordmeer kiitis Eesti FinTech-sektorit

Märtsis külastas Eestit Londoni lordmeer Dr. Andrew Parmley, kelle ülesandeks on London City finantsteenuste ning rahanduskeskuse rahvusvaheline propageerimine ja kahepoolsete suhete loomine teiste finantskeskustega.

Märtsis külastas Eestit Londoni lordmeer Dr. Andrew Parmley, kelle ülesandeks on London City finantsteenuste ning rahanduskeskuse rahvusvaheline propageerimine ja kahepoolsete suhete loomine teiste finantskeskustega.

Briti Eesti saadiku Theresa Bubbear’I poolt korraldatud õhtusöögil jagas lordmeer oma huvi Eesti finantssektori vastu, tuues välja edusammud meie FinTech sektori ettevõtete poolt, kelle tuntus ulatub tänaseks Eestist oluliselt kaugemale. Aktiivses diskussioonis Brexiti oodatavast mõjust nii Suurbritannia kui Euroopa Liidu majandustele ning väljendati muret Euroopa majandusruumi võimaliku killustumise osas. Avaldati kahepoolset toetust Briti ja Eesti finantssektori vaheliste suhete püsivale ning jätkuvale arengule ka Brexiti järgselt.

Pärast kohtumist korraldas Briti saatkond Lift99 lühiseminari finantsturgude ja FinTech teemadel. Kohale olid kutsutud nii FinanceEstonia, Pangaliidu, Teenusmajanduskoja kui ka Briti esinduse liikmed. Paneelis jagasid mõtteid hetke FinTech sektori olukorrast ning Brexiti mõjudest Jeremy Brown, Taavi Rõivas, Martin Sokk, Dan Bogdanov ja FinanceEstonia poolt Rauno Klettenberg. Vestlust modereeris James Oates.

Oluline on ära märkida lordmeeri poolne selge toetus Eesti FinTech ettevõtetele ning Briti ja Eesti finantssektori kahepoolsete suhete arengule. FinTech on Londoni ja Eesti ilmne ühishuvi – ametis 689. lordmeer Andrew Parmley loodab, et kui Briti lahutusleping Euroopa Liidust saab ühtemoodi soodne nii brittidele kui ka liidus jätkavale 27 liikmesriigile, võiks London edaspidigi olla Eesti FinTech-firmade peamine hüppelaud laia maailma.

“Ei või unustada, et London City on terve ökosüsteem, infrastruktuur, kõigi nende äride klaster, mis on seal olnud sajandeid. London on alati olnud uuenduslik ja võimeline ennast uuesti üles ehitama. Oleme esikohal FinTech’is, kus mündi teine pool on võitlus küberkuritegevusega,” rääkis lordmeer.

Tema sõnul on Ühendkuningriigis enam kui 60 000 FinTech töökohta, mis andsid 2015. aastal 6,5 miljardit naela müügitulu ja meelitasid ligi enam kui 500 miljonit naela investeeringuid. “Oleme ka pärast Euroopa Liidust lahkumist jätkuvalt huvitatud FinTech valdkonnas Euroopa partneritega koostööst ning Eesti on siin heaks näiteks ja eeskujuks,” lisas ta.