Kaarel Ots: Leedu astub jõulisi samme kapitalituru arendamiseks

18. mail toimus Vilniuses rahvusvaheline kapitaliturgude konverents, mida korraldasid Leedu Rahandusministeerium ning Leedu Finantsturgude Instituut. FinanceEstoniat esindas konverentsil juhatuse liige Kaarel Ots.

18. mail toimus Vilniuses rahvusvaheline kapitaliturgude konverents, mida korraldasid Leedu Rahandusministeerium ning Leedu Finantsturgude Instituut. FinanceEstoniat esindas konverentsil juhatuse liige Kaarel Ots.

Tegemist on Leedu kõige kõrgetasemelisema finantskonverentsiga, kus tänavu osales 150 arvamusliidrit. Konverentsi avas Leedu rahandusminister Vilius Šapoka.

Kaarel Ots esines konverentsi esimeses paneelis, kus osalesid veel Euroopa Komisjoni Kapitaliturgude Liidu juht Niall Bohan, Bloomberg LP peaanalüütik Michael McDonough, TheCityUK peaanalüütik Anjalika Bardalai ning Association for Financial Markets in Europe (AFME) Rick Watson.

“Paneelis otsisime vastuseid küsimustele, miks on kapitaliturgude areng oluline ja mis kasu saab sellest ühiskond ning kas ja mida on võimalik riigi tasandil teha, et seda arengut kiirendada? Kuidas suhestub sellesse Euroopa Komisjon ja teised struktuurid? Kuidas arendada SMEde kapitali kättesaadavust?” ütles Kaarel Ots.

Otsa sõnul oli huvitav näha, et Leedu valitsus eesotsas rahandusministri ja –ministeeriumiga on astunud jõulisi samme, et kohalikku börsi ja kapitaliturgu arendada. “Teatavasti on börsil juba noteeritud meie Eleringi Leedu vasted, ministri sõnul on kõne all Leedu Energia, Leedu Post, Leedu Raudtee ja EPSO-G, mis on elektri ja gaasi infrastruktuuri holding ettevõte,” lisas ta.

Konverentsi teine pool oli pühendatud FinTech-ile, kus peaesinejana astus üles Lawrence Wintermeyer, kes on Innovate Finance CEO. “Peamise sõnumina jäi kõlama, et Leedu soovib saada FinTech keskuseks ja pingutab selle nimel kõvasti”. Kinnitas Ots. Rahandusminister Šapoka sõnul soovitakse kasutada kogu olemasolevat potentsiaali, et Leedu FinTech sektorit arendada. “Ambitsiooniks on saada regionaalseks FinTech keskuseks ettevõtetele, kes soovivad kasvada ja pääseda ligi Euroopa turule. Tundub, et ambitsioonist Leedus puudus ei ole,” lisas Ots.