FinanceEstonia osales Norras UK-Norway Green Finance Forumil

Euroopa parimad eeskujud ja suunanäitajad on meie lähedal - Põhjamaad, kus kogub kiires tempos populaarsust roheline mõtteviis ja roheliste võlakirjadega (green bonds) strateegiliselt oluliste ja samas keskkonnasäästu taotlevate projektide rahastamine. Norras toimunud konverentsil jagasid oma mõtteid ja kogemusi finantssektori ees seisvatest väljakutsetest UK ja Põhjamaade suurimate pensionifondide juhid ja keskpankurid. Uurisime konverentsi külastanud FinanceEstonia juhatuse liikmelt Kaarel Otsalt, milliseid mõtteid konverents tekitas.

Euroopa parimad eeskujud ja suunanäitajad on meie lähedal – Põhjamaad, kus kogub kiires tempos populaarsust roheline mõtteviis ja roheliste võlakirjadega (green bonds) strateegiliselt oluliste ja samas keskkonnasäästu taotlevate projektide rahastamine. Norras toimunud konverentsil jagasid oma mõtteid ja kogemusi finantssektori ees seisvatest väljakutsetest UK ja Põhjamaade suurimate pensionifondide juhid ja keskpankurid. Uurisime konverentsi külastanud FinanceEstonia juhatuse liikmelt Kaarel Otsalt, milliseid mõtteid konverents tekitas.

Rohelisi võlakirju kasutavad aktiivselt riigid, omavalitsused ja ettevõtted üle maailma ning ma näen selle trendi süvenemist. Vähem oluline ei ole investorite nõudlus, mistõttu on rohelised võlakirjad tihti ka soodsam võimalus keskkonnasõbralikud projektid teoks teha. Eestil pole isegi riigivõlakirju, veel vähem rohelisi. Pariisi kliima kokkulepe sõlmiti 4 aastat tagasi, kuid tänaseni puudub meil olulistes üksteisega seotud küsimustes nagu kliima, tööstus ja kapitaliturg pikaajaline riiklik strateegia ja poliitikat. Kas poleks aeg?

Usun, et kliimamuutus on ilmselt inimkonna tõsiseim väljakutse. Selle tõsidusest annab märku hiljutine USA suurettevõtteid koondava Business Roundtable´i tippjuhtide avalik pöördumine, kus rõhutati, et jätkusuutlik ettevõtlus ei saa ainult lühiajaliselt aktsionäride tulule keskenduda (Milton Friedmani idee al. 1970), vaid panustama peab ka pikaajaliselt kogu ümbritseva keskkonna ja ettevõtlusega seotud huvigruppide käekäigu parandamiseks.

Larry Fink, maailma suurima fondi BlackRock juht Larry Fink on kutsunud juba paar aastat oma avalikus kirjades ettevõtjaid üles tegutsema vastutustundlikult ja keskkonna jätkusuutlikkusega arvestades. Tema sõnul on viie aasta pärast ESG (Environmental, Social, and Governance) ettevõtete väärtuse määramisel olulisemaid komponente. Seda nii keskkonnaga seotud väljakutsete, kui kiirelt kasvava investorite nõudluse tõttu, kuna üha enam pööratakse raha paigutades tähelepanu sellele, milline on ettevõtte juhtimine ja kuidas arvestab see keskkonnaga. Järgmise 10 aastaga prognoosib Fink ESG-ga seotud fondidesse 20 korda suuremat raha sissevoolu. 

Sellele kõigele oli mul võimalus kinnitust saada jaanuarikuus Oslos toimunud Green Finance Summit-il, kus esinemas oli võimalik näha nii suurimate pensionifondide juhte kui keskpankureid.

Võin saladuskatte all öelda, et FinanceEstonia on korraldamas Eestis juba varsti rohelisele finantseerimisele keskenduvat vägevat konverentsi. Jälgige reklaami!