FinanceEstonia oli väljas Euroopa suurimal finantstehnoloogia sündmusel

11 Eesti ettevõtete osalesid EASi korraldatud riikliku stendiga Euroopa suurimal finantstehnoloogia sündmusel Money 20/20 Europe. Eestit esindasid ettevõtted Bankish AS, EFTA Business Forecast OÜ, EstateGuru OÜ, EveryPay AS, Fitek AS, Icefire OÜ, Messente Communications OÜ, MindTitan OÜ, Mooncascade OÜ, SK ID Solutions AS ja Veriff OÜ.

11 Eesti ettevõtete osalesid EASi korraldatud riikliku stendiga Euroopa suurimal finantstehnoloogia sündmusel Money 20/20 Europe. Eestit esindasid ettevõtted Bankish, EFTA Business Forecast, EstateGuru, EveryPay, Fitek, Icefire, Messente Communications, MindTitan, Mooncascade, SK ID Solutions ja Veriff.

FinanceEstonia juhatuse esimehe Andrus Alberi sõnul aitas Eesti ühisstend kindlasti tõsta nähtavust võrreldes sellega, kui igaühel oleks olnud oma pisike boks erinevates messikeskuse nurkades.

„Bankish oli kohal teist aastat ja plaanime osaleda ka järgmisel aastal. See mess ei ole vaid enda näitamiseks, vaid suurepärane koht ka teistega kohtumiseks ja enda võrdlemiseks konkurentidega. Kindlasti tuleb teha ära kodutöö teiste osalejate kaardistamisel. Tänu sellele oli meil juba enne messi lepitud kokku päris palju kahepoolseid kohtumisi väga erinevate messil osalevate firmadega,“ rääkis Bankishi juht Marek Piller.

Alberi sõnul jäi messil kõlama see, et fintech ettevõtete ja pankade koostöö valdkonnas on palju müüte ja ebarealistlikke ootusi. „Arvestades väga rangeid regulatsioone ja nõudeid on suurtel pankadel väga keeruline fintech start-upidega suuremahulist koostööd teha. Niši valdkondades kindlasti, kuid vajadus teha väga suuri investeeringuid pankade vanadesse IT lahendustesse ei kao kuhugi. Ka rõhutati korduvalt, et fintechidel on oluline aru saada, milline on nende ärimudel ehk kust peaks tulema nende tulu,“ lisas Alber.

Messil osalenud Veera OÜ esindaja Peeter Hagen tõdes samuti, et Eesti firmadel on tihenevas konkurentsis järjest raskem eristuda. Üha olulisem on tootearendus ja heal tasemel turundus- ja müügitöö. „Eesti ettevõtetel oli privileeg näidata end EASi poolt organiseeritud riiklikul ühisstendil. Kuna ühisstende oli vähe, siis paisteti silma. Igal aastal on Money20/20 messil erinevad kandvad teemad, ent sellel üritusel võiksid kindlasti osaleda makselahendusi, rahapesuvastaseid ja turvalisusega seotud lahendusi pakkuvad ettevõtted ning avatud panganduse valdkonnas tegutsejad,“ lisas Hagen.

FinanceEstonia juhatuse liikme Kaido Saare sõnul ei asenda ühisstendi hea asukoht siiski kunagi tugevat eeltööd ja ettevalmistust enne messi. „Oluline on enne hoolikalt läbi mõelda, kes on need inimesed, kellega kohtuda tahad, mida sa täpselt pakud neile ja miks neil seda vaja peaks minema. Tark on need kohtumised ka varakult juba kokku leppida, sest kohapeal ei pruugi see enam võimalik olla. Üritusel osalejad on suures ulatuses pankade ja muude finantsettevõtete kõrgema juhtimistaseme töötajad ja nende kalendrid võivad täituda juba paar nädalat enne üritust,“ rääkis Saar.