FinanceEstonia liikmed lõid Money 20/20 messil kasulikke kontakte

Kuus FinanceEstonia liiget – DataMe, EstateGuru, Finora Technology, Funderbeam Markets, Icefire ja Veriff – osalesid koos EAS-iga juunis Amsterdamis toimunud Euroopa finantstehnoloogia suurüritusel Money 20/20.

Kuus FinanceEstonia liiget – DataMe, EstateGuru, Finora Technology, Funderbeam Markets, Icefire ja Veriff – osalesid koos EAS-iga juunis Amsterdamis toimunud Euroopa finantstehnoloogia suurüritusel Money 20/20.

Messil osalenud ettevõtjate sõnul sai Eesti ühisstend palju positiivset vastukaja. Samas formaadis oli lisaks Eestile väljas vaid Ühendkuningriik ja Prantsusmaa, lisaks ilma ettevõteteta Singapuri ja Bahreini riiklikud esindused.

Finora Capitali juhatuse esimehe Andrus Alberi sõnul võib messi jagada kaheks pooleks – väga tihe esinejatega seminari programm ning stendiga messi osa. “Umbes kolmandik boksidest olid erinevad makselahenduste pakkujad. Oli ka rida isikutuvastusega tegelevaid firmasid ja loomulikult ajastule kohaselt krüptovaluutade ja AI lahenduste pakkujad”, ütles Alber. Konverents on Alberi hinnangul kasulik eelkõige neile, kes otsivad uusi mõtteid ja kontakte, aga on valmis ka ise aktiivsed olema. “Meie saime oma ettevõttega kümmekond huvitavat kontakti, kellega täna aktiivselt edasi suhtleme. Eks lähemad kuud näitavad, kuhu nende kontaktidega jõuame,” lisas ta.

DataMe tegevjuht ja asutaja Marko Vaik lisas, et peamiste sõnumitena jäid ürituselt kõlama see, et blockchaini suur ootus hakkab hääbuma, Hiina ettevõtted liiguvad Euroopasse koos jõulise poliitikaga, India areneb ulmelise kiirusega ja selle taustal jätab Euroopa Liidu bürokraatlik koostöö meid peagi innovatsioonis tagaplaanile. “Üllatusena tuli, et GDPR-i valguses oli esindatud väga vähe andmetele ja nende väärindamisele keskendunud ettevõtteid,” ütles Vaik. Kõige suurem tähelepanu Eesti ühisstendile tuli jaapanlastelt, kes tulid konkreetselt Eesti ettevõtteid ja e-riigi lahendusi vaatama. Tänu messiboksile võõrustatakse lähiajal Eestis näiteks Jaapani Keskpanka ja Jaapani suurimat IT ja konsultatsiooni ettevõtet Nomura Research Institute.

FinanceEstonia fintech töögrupi juhi Kaido Saare sõnul leidis üritusel palju kajastust ka avatud pangandus ja maksed. “Iseenesest on see loogiline, kuna praegu toimub Euroopas PSD2 juurutamine. Samas mõneti üllatav oli, et sellest räägitakse alles nüüd. Oleks arvanud, et sektori sees tegeletakse nende teemadega juba varem ja vaadatakse natuke kaugemale tulevikku,” ütles Saar. Veel räägiti tehisintellektist ja selle võimalustest finantssektoris.

Money 20/20 näol on tegemist globaalselt oluliseima finantstehnoloogia üritusega, mis iga-aastaselt on toimunud USAs. Viimastel aastatel on lisaks USAle toimunud Money 20/20 ka Euroopas ning Aasias, tõustes suurimaks iga-aastaseks fintech sündmuseks. Eesti ettevõtetele annab see suurepärase võimaluse viia ennast kokku Euroopa finantssektori tippjuhtide ja otsustajatega, et seeläbi siin arendatud lahendusi piiriüleselt suuremas mahus skaleerida.