Enefit Greeni rekordiline IPO

IPO märgiti üle rohkem kui 4-kordselt ning Enefit Green kaasas pakkumise käigus 175 miljonit eurot. 55% (!) aktsiatest jaotati jaeinvestoritele ja ülejäänud 45% professionaalsetele investoritele.
  • Aktsiaid märkis üle 60 000 investori
  • Tegu on teise börsile tulnud Eesti riigiettevõttega 3 aasta jooksul
  • Enefit Greenile kuulub Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas kokku 22 tuuleparki, 38 päikeseelektrijaama, 4 koostootmisjaama, pelletitehas ja hüdroelektrijaam

Päeval, mil Enefit Green teatas oma kauaoodatud aktsiate esmasest avalikust pakkumisest (IPO), ei osanud isegi kõige suuremad optimistid ennustada, et see aktsia saab investorite seas nii menukaks. 

Enefit Greeni aktsiaid märkis üle 60 000 inimese, kellest ca 57 000 on Eesti elanikud. Paneme selle perspektiivi: Eestis elab 1,3 miljonit inimest, seega osales Enefiti IPOs tugevalt üle 4% kogu elanikkonnast. See märgib IPOs osalejate arvu absoluutset rekordit nii Eesti kui kogu Baltikumi börsiajaloos. 

IPO märgiti üle rohkem kui 4-kordselt ning Enefit Green kaasas pakkumise käigus 175 miljonit eurot. 55% (!) aktsiatest jaotati jaeinvestoritele ja ülejäänud 45% professionaalsetele investoritele.

Enefit Greeni esimene kauplemispäev Nasdaq Tallinna börsi põhinimekirjas ei valmistanud investoritele pettumust. Vahetult pärast seda, kui Nasdaq Tallinna juht Kaarel Ots koos rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse ja Enefit Greeni tegevjuhi Aavo Kärmasega börsipäeva avakella helistas, tõusis aktsia hind ca 24%.

Rahandusminister ütles oma kõnes, et Enefiti noteerimine tähistab olulise teekonna algust kümnetele tuhandetele uutele väikeinvestoritele, et saada osa taastuvenergia tootmise eduloost

See on tõsi mitmel tasandil – luues inimestele võimalusi investeerida ambitsioonikatesse ja globaalseid probleeme lahendavatesse ettevõtetesse, saab luua tugevat ja laiapõhjalist investorkultuuri ja seeläbi ka tugevamat majandust. 

Enefit Greeni nõukogu esimees Hando Sutter märkis tulevikku vaatavalt, et inimesed vajavad üha rohkem rohelist elektrit. Ta lisas, et Enefit Greeni eesmärgid ei ole ainult Enefit Greeni ja Eesti Energia eesmärgid, vaid kõikide ühine ambitsioon puhtama tuleviku nimel. See on ka põhjus, miks ettevõte soovis börsiletulekuga anda kõigile võimaluse rohepöördesse panustada.

Redgate Capitali partner Aare Tammemäe:

Riigi teine tugev IPO viimase kolme aasta jooksul annab loodetavasti julgust ka edaspidi riigi omanduses ja rahvusvahelises konkurentsis tegutsevaid ettevõtteid börsile suunata. Enefit Green lõi kõik Eesti börsi ajaloo rekordid investorite arvu osas (60 000 jaeinvestorit) ja suur allokatsioon jaeinvestoritele lubab Enefit Greenil jääda rahvaaktsiaks ka edaspidi. Kodumaistel investoritel on olnud siiani raske siseneda kiiresti arenevasse taastuvenergia sektorisse ja käia seeläbi kaasas uue rohepöörde trendiga. Kui kinnisvara valdkonnas on jaeinvestoritele investeerimise valikud oluliselt paremad, siis energeetikasektor on Eestis siiani olnud suuremate investorite pärusmaa. Praeguse aja kõrge elektrihind paneb inimesi tõenäoliselt rohkem mõtlema praeguse energeetika tootmise jätkusuutlikkuse üle ning investeerides Enefit Greeni kaudu rohetrendi, loob see suurepärase võimaluse selle tööstusharu muutustes ise kaasa lüüa. Enefit Greeni IPO teeb Eesti kapitaliturud suuremaks ning annab põhjust välisinvestoritel siin rohkem ringi vaadata ja investeerida ka teistesse ettevõtetesse.